2 veckor Riviera Roadtrip:Durrës // Vlorë //Sarandë //

by Jun 13, 2018

Tirana flygplats
välkomnar er med bergen i bakgrunden, hyrbilen väntar på er efter ankomsthallen, och färden styr mot kuststaden Durrës. Här möter ni oss på Rruga Taulantia, där er beachlägenhet väntar på er. Ni bor i lyxiga lägenheter med full havsutsikt, direkt vid havet i norra delarna av staden. Kylen är fylld med godsaker, och ni kan bara sätta er på balkongen och lyssna på havet, vågskvalp och ett dovt plaskande av barn som leker på stranden.
I Durrës
kommer ni att träffa fiskaren vid morgondoppet i soluppgången. Fiskaffären, bagaren, ostaffären, frukstånden och supermarket har ni inom gångavstånd. Ni kan även välja att äta middag på vår takterrass och träffa oss på Experience Albania. Vi brinner för Albanien och mötet mellan kulturer, och älskar att ha besök av gäster som är nyfikna på Albanien och kulturen.
Durrës är perfekt som hubb för utflykter i mellersta Albanien. Durrës är även perfekt för den som bara vill njuta av några riktigt härliga, goa lata dagar. Valet är ert.
Mattväverska i Krujë

Kepi i Rodonit

Att göra runt Durrës

Kepi i Rodonit – en halvö norr om Durrës som i folkmun har det mytologiska smeknamnet The Land of the Giants. Gjiri i Lalzit – Tiranas guldkust med fantastiska bad, coola beach clubs och fantastiska restauranger. Krujë – Slottet och byn där Skanderbeg satte upp sin armé för att frigöra Albanien från det Ottomanska riket. Antik- och hantverksmarknaden är vida känd.
Tirana – Albaniens färgglada, härliga huvudstad med mängder att se och göra, inte minst linbanan upp till berget och Nationalparken Dajti Divjake-Karavasta Nationalpark, en lagun och nationalpark med bräckt vatten, sällsynta fågelarter och långgrunda sandstränder. Berat – UNESCO världsarvsskyddade Berat med besök på slottet, vingården för vinprovning och njuta av historiens vingslag i gränderna på den 3000 år gamla staden.

Färgstarka Tirana

Osumim Canyon

Roadtrip: Durrës – Vlorë
Från Durrës fortsätter ni söderut mot Vlorë. På vägen åker ni till Divjakë-Karavasta Nationalpark, en lagun och nationalpark med bräckt vatten, sällsynta fågelarter och långgrunda sandstränder. Hit vallfärdas ornitologer för att få en syn på den Krushuvade Pelikanen, olika flamingoarter och annan djurrikedom. Bad på långgrunda sandstränder som smälter ihop med horisonten, en ridtur eller bara strosa längs den enorma stranden med perfekt promenadunderlag. Här kan ni äta gott på restaurangerna som serverar fisk från den bräckta lagunen. I höjd med Fier stannar ni på Apollonia, ruinerna av en antik stad. Ni kör genom det berömda fruktdistriktet, där ni kan stanna längst vägen och köpa solkyssta frukter och grönsaker direkt från odlingen. Nu har ni bara 45 min kvar till Vlorë.
Välkommen till
Vlorë
Albaniens stolthet och mellersta rivierastad. Hotellet klättrar upp längst en klippvägg, med småsten och turkost vatten vid fötterna. En trappa och en hiss  tar er ner till receptionen, rummen, den lilla poolen och den privata stranden. Alternativt kan ni hyra en lyxlägenhet lite högre upp på klippan med en kort promenad ner till gudomliga bad och strandpromenad. Även i Vlorë avnjuter ni färsk fisk och skaldjur som fiskaren har plockat upp i gryningen. Strandpromenaden, som sträcker sig nästan 4 km, är Vlorës hjärta och puls. Badstrand, beach clubs, restauranger, cykel- och promenadväg, lummiga tallar, gröna gräsplättar, tennis- och basketplaner. Människor som rör sig och njuter. Ni hittar många restauranger med uteserveringar, barer och funky caféer där ni kan avnjuta kaffe och en drink i solnedgången, för att promenera hem i ett stilla folkmyller i den svala kvällsluften.
Vlorë erbjuder en enorm naturrikedom att utforska. Här börjar Ioniska havet, som sträcker sig söderut längs Albaniens kust, med sitt kristallklara vatten. Karaburunhalvön, Llogara Nationalpark, Llogara Pass och Narta Lagun erbjuder alla möjliga naturupplevelser såsom paragliding, trekking, båtutflykter och strandliv. Karaburunhalvön och den gamla militärön Sazan omfamnar Vlorëbukten och var stängda militärområden bara för två år sedan. Idag kan man boka en båttur till Sazan tillsammans med en guide, och uppleva tidens vingslag på halva ön som har öppnats upp för allmänheten. Karaburunhalvön erbjuder orörda stränder, havsgrottor, vandringsleder och ett rikt växt- och djurliv.

Vlorë

Sazan

Karaburunhalvön

Roadtrip: Vlorë – Sarandë
Förbered er på en hisnande vacker väg längst kusten söderut mot Sarandë. På slingrande vägar uppför berget hamnar ni i en helt ny vegetation, och man kan tro att man har hamnat i Österrikiska alperna. Här ser ni en speciell tallart som är känd för sitt säregna utseende som liknar örnen i den Albanska flaggan. Väl uppe på berget i Llogara Nationalpark kan vi rekommendera en restaurang med riktigt god bergsmat. När ni är mätta och belåtna kör ni vidare söderut mot Llogara Pass, bergspasset som tar er ner till kustvägen. Förbered er på slingrande vägar och hisnande utsikter. Det finns en utsiktsplats att stanna på längs vägen, där kan ni stanna och se igenom soldiset hela vägen ner till Korfu i söder.
Palasë är första stranden som ni kommer ner till, sedan sträcker sig kustpärlorna hela vägen ner till Sarandë. På vårt favoritcafé i Borsh dricker ni direkt från det friska bergsvattnet som forsar bakom och under byggnaden. Bad i paradisiska Jalë är nästan ett måste, där ni även kan avnjuta lunch och en avslappnad eftermiddag på ett av landets mest kända hotell och beach club.

Llogara Pass

Palasë

Borsh

Jalë

Sarandë
Ni landar i pardisiska Sarandë, Albaniens södra rivierastad. Hotellet ligger strax söder om city, i Ksamil där sundet mot Korfu smalnar av, och det kristallklara turkosa vattnet väntar på er. Helt enkelt ett sol- och badparadis. Hotellet har en känd restaurang med en av Tiranas toppkockar i köket. Här kan ni njuta av musslor från Butrintsjön i närheten, himmelskt god fisk och skaldjur.
I området finns det rikligt med utflyktsmöjligheter: Butrint – UNESCO världsarvsskyddad arkeologisk fyndplats. Välbevarat, vackert, magiskt natur, över 3000 år gammal.  Lekuresi Kalaja – Slottet med vidunderlig utsikt över hela Sarandë, Ksamil, Sundet och Korfu. Blue Eye – Vattenkälla där man blir lika tagen av vattnet som av de klarblå trollsländorna, friska luften och magiska omgivningen. Shopping och cityliv i Sarandë – Njut av att strosa längs  strandpromenaden och de fina små vägarna uppe i byn med härlig inhemsk shopping. 

Butrint

Roadtrip: Sarandë-Gjirokastër
Under förmiddagen checkar ni ut från hotellet och fortsätter norrut på inlandsvägen mot Blue Eye. En magisk vattenkälla där man blir lika tagen av vattnet som av de klarblå trollsländorna som surrar i luften, den friska luften och trollska omgivningen.
Turen fortsätter mot
Gjirokastër,
ännu en UNESCO världsarvsskyddad stad med vackra historiska byggnader. Här övernattar ni i en av de uråldriga byggnaderna som varsamt har byggts om till hotell. Nästa morgon kan ni besök slottet, promenera runt i den gamla staden bland vackra byggnader och trånga gränder.

Blue Eye

Roadtrip: Sarandë-Gjirokastër
Turen fortsätter norrut mot Tepelenë, där stora delar av landets mineralvatten buteljeras, för fika eller lunch på en charmig vägkrog. Ni kan promenera ner till vattenbrynet av floden Vjosa, en av Europas sista vilda floder. Här kan ni även göra en avstickare på drygt 6 mil österut för att bada i de varma källorna i Përmet innan ni fortsätter mot Tirana. Vägen till Tirana följer floden Vjosa, fortsätter genom bergspass, och ut i fruktoldlingsdistrikten vid Fier och Lushnjë. Här stannar ni igen och köper solmogen frukt längs vägen. 
Väl i
Tirana
checkar ni in på ett lyxigt boutiquehotell mitt i Tiranas trendigaste kvarter. Sofistikerad atmosfär, en god drink i baren, live jazzmusik i bakgrunden och lummiga träd som ger en svalkande fläkt. Middagen avnjuter ni på omtalade Mullixhiu vid sjön. Restaurangen erbjuder en modern tolkning av det traditionella Albanska köket, och ni behöver boka bord i god tid innan, då människor reser från hela världen för att besöka restaurangen och kocken Bledar Kola. Förbered er på en sensation för sinnena! Tirana är en färgstark stad som man kan upptäcka om och om igen. Det finns en rik kulturhistoria att utforska, och Dajti Nationalpark erbjuder vandring, grottor, vattenfall och rika naturupplevelser. Vackra människor njuter av livet på mängder av caféer, restauranger och uteserveringar. Parken och sjön är stadens lunga, och här går en stadig ström av människor som motionerar, flanerar och umgås från tidig morgon till sen kväll.
 
På flygplatsen i
Tirana
myllrar det av människor. Ta god tid på er innan er fligt under sommarmånaderna, då trycket är stort på den anspråkslösa lilla flygplatsen.
Välkomna åter till
Albanien.
Vi hoppas att ni har haft en hjärtlig upplevelse av landet.

for your bespoke experience of Albania