Vi upplever det Albanska köket tillsammans med Monica Oldsberg – Del 1

by Sep 30, 2018

När våra vänner
och samarbetspartners Bledar och Nikolin Kola presenterade planerna för eventet den 18 september i Tirana blev vi eld och lågor. 12 Albanska kockar som arbetar runt om i världen skulle samarbeta med vars en grandmother, för att var och en laga sin tolkning av en traditionell Albansk maträtt. Eventet skulle markera lanseringen av Rrno për me Gatue [förkortas Rrno och betyder Live to Cook] en gastronomisk rörelse som  syftar till att bevara, återuppfinna, utveckla och främja det Albanska köket internationellt. Deltagande kockar arbetar på topprestauranger världen över, däribland Noma och stjärnbeströdda restauranger runt om i Europa. Runt om i världen arbetar tusentals Albanska kockar från den Albanska diasporan. Få nämner sitt ursprung. Detta vill kocken Bledar Kola, medgrundare i rörelsen Rrno, ändra på. Medlemmarna vill även ge unga Albanska kockar egna förebilder att se upp till. Inför eventet har en tävling utlysts för att hitta 12 aspirerande unga kockar att hjälpa till med serveringen av smakprov under eventet. Bledar har arbetat på Noma, Fäviken och andra topprestauranger runt om i Europa. Han återvände till Albanien för att starta en restaurang som återuppfinner det Albanska köket. Idag är hans restaurang Mullixhiu en av Albaniens mest välrenomerade restauranger, och människor reser hit från hela världen för att uppleva hans innovativa tolkningar på det traditionella Albanska köket.    
Världen är redo för att ta emot det Albanska köket,
och vad många inte vet är att Albanien har en stark kulinarisk tradition. Albanska kockar har unika kulinariska förmågor genom tradition och kunskap som har nedärvts genom generationer. Kockarna från den Albanska diasporan har ytterligare utvecklat sin expertis genom att blanda sina erfarenheter med nya kulturer och kunskapsområden. Grundarna av Rrno vill engagera den kulinariska eliten i och utanför Albanien för att bevara landets kulinariska kulturarv i en tid när industrialiserad och manipulerad mat mass- produceras och konsumeras. Den Albanska diasporan växte på 90- och 2000-talet efter diktaturens fall på grund av landets politiska och socio-ekonomiska instabilitet. Idag är Albanien ett harmoniskt land med en stabil demokratisk regering, och börjar få många intresserade ögon på sig som ett framtidsland inom turism och kulinarisk innovation. Turistindustrin är en av landets störst växande näringar, och regeringen stöttar målinriktat ekoturism och agroturism. Den Albanska regeringen har nyligen beslutat att 43 agroturisminitiativ kommer att stöttas med statliga medel under 2019. Vad detta innebär kommer du kunna läsa i nästa bloddinlägg, del 2 av Monicas besök.
Monica Oldsberg
tackade direkt ja när vi bjöd ner henne till eventet i Tirana
Vilket koncept! Vilken Kreativitet! Att unga coola kockar från topprestauranger världen runt samlas och lagar mat tillsammans med mor- och farmödrar vittnar om höjden på initiativtagarnas ambition.  Monica är en distingerad matprofil i Sverige och är aktiv i nätverket Food Evolution, en organisation där mat- och dryckesbranscherna möts för innovation och tillväxt i nordvästra Skåne – från gård till gaffel. Hon har besökt Albanien två gånger sedan 2016, och håller många mattupplevelser varmt om hjärtat från detta land. Därför förstår vi att hon inte tvekade att flyga till Albanien i samband med Tiranaeventet.
 
Det myllrar av liv på Pazari i Ri
när vi anländer på morgonen. Frukthandlarna fyller lådorna med solmogen frukt. Fiskaren arrangerar havets läckerheter på en isbädd. Pazari i Ri är en gammal marknadsplats som nyligen har fått en modernisering. Butiker, handlare, restauranger och caféer samlas i ett färgglatt kvarter som kunde varit ett kvarter i Londons South Bank. Tv-produktionen, kockar, grandmothers och journalister förbereder sig i en förväntansfull atmosfär. Borgmästaren Erion Veliaj inväntas för öppningen av dagen. Raderna av stolar framför det svarta podiet med färgstark dekoration av grönsaker, traditionellt hantverk och en antik pastamaskin fylls sakteligen. Sorlet tystnar och Borgmästare Erion anländer tillsammans med distingerade gäster. När alla har hälsat på varandra inleder Erion med ett stolt tal om initiativet och betydelsen som kockarnas arbete har för Albanien.

Borgmästaren Erion Veliaj

riktar ett speciellt stort tack till Bledar Kola för hans stora arbete för att premiera Albaniens kulinariska tradition samt initiativet till Rrno.

Varje rätt får ungefär en halvtimme i rampljuset, där kocken och grandmothern pratar, demonstrerar och interagerar med publiken. Tv-team och journalister samsas med utrymmet för att fånga de bästa vinklarna av maträtterna. Ungdomar serverar publiken smakprov av samtliga rätter.
Mitt i sorlet av Tiranas största marknadsplats sker allt detta med stor vördnad för mattraditionen, kunskapen och erfarenheten som delas mellan generationerna. Internationella prestiegefyllda medier och bokförlag får en djupdykning in i den Albanska mattraditionen genom översättningen som erbjuds i hörsnäckor.

Svensk-Albanska kocken Besnik

Gashi är en
av 12 de deltagande kockarna, och är givetvis själv medlem i Rrno. Han driver de omtalade restaurangerna B.A.R och Bord 13 i Malmö som erbjuder ekologiska, miljömedvetna matlagningsupplevelser.
Besnik delar vår ambition att lyfta fram det Albanska kökets unika ursprung i Skandinavien. Håll ögonen öppna för vinterns aktiviteter i Sverige!

Den Svenska

Ambassadören Johan Ndisi
visade sitt stöd för Bledar och Rrno genom att besöka eventet tillsammans med två kollegor.
 
 
Monica

samtalar med

kockarna och utbyter passion och kunskap.
 

Smakprov

Grandmothers

Fokus

Albanien växer så det knakar som

en internationell kulinarisk destination. Turister som besöker landet möts av tre saker:  

hjärtliga människor, fantastisk mat och storslagen natur.

Det förhållandevis lilla landet är bördigt och rikt med odlingslandskap, milsvida olivodlingar och citrusodlinar så långt ögat når.
Landets varierade topografi,
höga berg och rikt antal sjöar och floder gör att allt växer. Köttet kommer från lyckliga getter som betar i bergen, och musselodlingarna kantar lagunerna med bräckt vatten. Varje restaurang har sin egen odling, antingen på baksidan eller inom nära avstånd. Matlagningen börjar vid sådd. Det mesta är fullständigt ekologiskt, och jordarna är näringsrika och bördiga.
Arbetet som Bledar och hans kollegor gör är

ovärderligt för landets utveckling som en kulinarisk destination.

Att stärka landets kultur och tradition, och samtidigt göra den tillgänglig för nya generationer och besökare är en stor tillgång för en hållbar utveckling av turismen.
Albanien befinner sig i en unikt stadie, i en tid där man kan ta lärdom av misstagen gjorda i andra länder, där turismen har utvecklats på bekostnad av människor och kultur. Här kan man hoppa över de misstagen och skapa framtiden direkt. I nästa blogginlägg, del 2 av Monicas kulinariska besök i Albanien, kommer vi att besöka agroturismgården Mrizi i Zanave, som är ännu en tillgång i utvecklingen av Albanien som en kulinarisk destination i världsklass.
Monicas summering av dagen är lika vacker i skrift som upplevelsen:

“Här visas en

osannolik

respekt för  mor och farmödrarna som en gång lärde stjärnkockarna vad dom kan idag.”

Vi lämnar Pazari i Ri fyllda med
kärlek
och inspiration. Det är tydligt att detta är framtiden. Kreativa och passionerade människor som leder utvecklingen framåt i en hållbar riktning. Generationer, traditioner, kulturer och kunskapsområden som möts för att skapa innovation.

for your bespoke experience of Albania