Vi besöker agroturismgården Mrizi i Zanave tillsammans med Monica Oldsberg

by Oct 14, 2018

Mrizi i Zanave

heter gården som vi besöker, och namnet är lånat från en traditionell Albansk saga, som översätts:
“Skuggan där älvorna vilar”

Mrizi i Zanave är en av Albaniens mest välbesökta restauranger. Men det är så mycket mer än en restaurang. Agroturismgården skapades av bröderna Altin och Anton Prenga, som återvände till Albanien efter många år i Italien. De har en passion för tradition, jordbruk och lokalt odlad mat, och tillhör den skara Albanska kockar som håller stafettpinnen i återupplivandet av det Albanska köket. Allt som serveras på tallrikarna i restaurangen kommer från ägorna. Även dricksvattnet. Gården förser även sin välrenomerade Tiranarestaurang Mullixhiu med samtliga råvaror.

Vi anländer sen förmiddag. Förberedelserna inför dagens restauranggäster pågår fokuserat. På servitörernas förkläden läser vi orden:

Think globally, eat locally.

Mellan Adriatiska havet i väst och de ståtliga Albanska alperna i öst gömmer sig Mrizi i Zanave, ca tio minuter från huvudvägen som kopplar samman norra Albanien med huvudstaden Tirana. De böljande vinodlingarna och täta odlingslandskapet ramar in restaurangen och hotellbyggnaderna som stoltserar högt belägna på en kulle. På en egen kulle en bit bort vilar långa tegelbyggnader som under kommunistdiktaturen utgjorde arbetsläger. Idag har Prenga bröderna byggt lokaler för mejeriproduktion, slakteri, fruktkonservering, och allt möjligt som har med omhändertagandet av skörden från ägorna.

Allt omhändertas, med vördnad för grödorna, stolthet och kärlek för den kulinariska traditionen.

Hela stället genomsyras av kreativitet, uppfinningsrikedom, glädje och stolthet för rikedomen som jorden ger.

På kullen bakom restaurangen väntar en gammal byggnad och intilliggande tillbyggnaden på att bli färdigrenoverad. Den innovativa blandingen av traditionell arkitektur och ett stort glasparti som täcker vad som ser ut att vara en söndervittrad fasad speglar gårdens kreativa ådra. Gammalt möter nytt. Modernt möter traditionellt. Robust möter skört. Om en tid kommer det finnas hotelltum här. När vet vi inte riktigt. Men vi vet att det kommer att bli helt magiskt!

Det är ingen överdrift att man måste boka bord om man vill äta på Mrizi i Zanave. När vi återvänder från rundvisningen är serveringspersonalen i full gång med att servera lunchen, och hela stället är snart fullt av gäster som har rest från när och fjärran. Det är en salig blandning internationella registreringsskyltar på parkeringen.

Det finns ingen meny, utan köket serverar en avsmakningsmeny, som varierar med årstiderna och säsongens grödor. À la carte finns inte här.

Vi får ett bord utomhus, på de massiva träborden och bänkarna, under de täta trädkronornas skugga. Hela måltiden genomsyras av kreativitet, uppfinningsrikedom, glädje och stolthet för rikedomen som jorden ger. Presentationen av maten sker med omtanke, påhittighet och glädje. Matupplevelsen är en fröjd för ögat såväl som smaklökarna.

Agroturism är en växande näring i Albanien. Den Albanska regeringen förstår att den starkaste och mest hållbara turistatnäringen i Albanien är den rika ekologiska odlingen och maten. Nyligen offentliggjorde regeringen att den kommer att stötta 43 agroturisminitiativ under 2019. Detta gynnar en sund och hållbar utveckling av landets turistindustri.

På många ställen i landet hittar man gårdar som Mrizi i Zanave, som möjligtvis är den mest kända. Gårdarna är självgående, erbjuder ofta rundvisningar, och har ibland intilliggande hotellbyggnader. En agroturismgård i Durrës har växt sakta i 20 år parallellt med familjens möbelsnickeriverksamhet, och är i färd med att bygga hotell, pool och tennisbanor i förlängning till gårdens välbesökta restaurang.

Det finns många paralleller mellan den växande näringen som Albaniens växande antal agroturismgårdar bygger, och det ökade Svenska intresset för närodlat, lokalproducerat och ekologisk mat. Vi börjar bli allt mer medvetna om vikten av allt detta för vår hälsa och framtida generationers välmående.

Albanien har alla förutsättningar för att bli ett land som människor vallfärdas till för att uppleva den näringsrika, smakrika, ekologiska maten. Än så länge är det vår väl bevarade hemlighet, och vi älskar att resa tillsammans med nyfikna, öppensinnade människor som vill uppleva landets rikedom.

Närodlat och lokalt. Smakrikt, näringsrikt,hållbart.

Under lunchen samtalar vi om all näring som de senaste två dagarna har innehållit. Om de unga Albanska kockarna som samlades från hela världen för att stärka den albanska kulinariska traditionen. Och rikedomen på gården Mrizi i Zanave som är en av de första agroturismgårdarna i landet, och troligtvis den mest välkända, även internationellt.

Vi förstår genom samtal med servitörerna och människorna som jobbar på gården att grundarna är mycket måna om att ta hand om sina anställda, och tar ett stort samhällsansvar i bygden. De är föregångare som tänker globalt och agerar lokalt. Det är ju där vi alla kan börja.

Vi säger tack och på återseende, då det kommer att bli många besök framöver!

for your bespoke experience of Albania