6 anledningar att investera i en lägenhet i Albanien

by Dec 19, 2018

Albanien

En gömd pärla kvar att utforska i Europa.

Det är rätt tid att investera i Albanien för de som är pionjärer och vill vara med tidigt när ett land öppnar för utveckling. Det är nu innan allt är på plats i form av infrastruktur, utveckling och medlemskap i EU som man får ett attraktivt pris och är med i utvecklingen.

1. Det goda livet

Albanien är just nu det hetaste landet i Europa att besöka. Landet är autentiskt, oförstört och charmigt. Naturen är storslagen. Människorna är otroligt hjärtliga och gästvänliga. I landet växer nästintill allt på grund av den varierade topografin. Olivodlingarna sträcker sig milsvida, odlingslandskapen är enorma. Jordbruket består av små gårdar och privata trädgårdar, och allt är ekologiskt. Lägg därtill 300 soldagar om året och en aldrig sinande vattenrikedom från bergen. Maten, i sin tur är himmelskt god. Smakerna är balanserade och det finns en stor kulinarisk skatt i landet. Stoltheten och glädjen kring maten är stor. Här lever man ett gott liv helt enkelt.

2. Utvecklingen av Albanien som turistdestination

Albaniens attraktionskraft som turistland har ökat kraftigt de senaste 4 åren från 2.5 miljoner turister per år till dagens 10 miljoner turister per år. Turisterna kommer främst från tysktalande länder, Italien och den egna diasporan. Sedan 3 år tillbaka är Albanien listat som charterresmål hos Apollo och nu har även Ving, Spies och Tui följt efter. Den turism som ökar allra mest är upplevelseturismen och små företagare startar verksamheter inom vandring, cykling, Landet har skapat ett attraktivt paket för 5 stjärniga hotell så även dessa kommer in och etablerar nu främst i Tirana men även mindre resorts längs kusten byggs upp för ett gott liv nära sol och bad. Staten har en medveten strategi att satsa på adventuretourism och agroturism för en hållbar utveckling av landets turistnäring.

3. Landets utveckling de senaste 5 åren

Det har hänt väldigt mycket på de senaste 5 åren som jag och min Albanska man har tillbringat i Albanien. Landet har haft en stabil regering i över 5 år. Det är ett sekulärt land med religionsfrihet, vilket Albanerna är väldigt stolta över. Vägnäten har byggts ut och breddats. Trafiksäkerhet ligger högt i prioritet. Det offentliga rummet växer. Alla städer har fått ett torg, gatubelysning och en bättre infrastruktur. Skatteintäkterna har ökat i landet pga nya bra skattereformer. Det finns en hög skattemoral i landet. Regeringen har en tydlig prioriteringslista för utveckling av landet. Regeringen har även utvecklat bra urbana planer och en masterplan för hela landet är under utveckling. Det här innebär inte minst att man reglerar byggnadshöjd längs hela kusten, hur nära havet man får bygga, vilka material man får använda och hur tätt man får bygga.

4. Transporter och tillgänglighet

Direktflyg under högsäsong ökar, och dessa kommer att utökas varje år. Antal rutter till Tirana ökar kraftigt. Beslut om flygplats i Vlorë och planerad byggstart 2019 är viktiga signaler för utvecklingen som är i full gång. Ett beslutsunderlag för flygplats i Sarandë ligger snart färdigt för beslut. Tågnätet ska byggas ut och linjer mellan Tiranas flygplats och Tirana samt Tirana – Durres skall stå klara inom 2 år. Durrës är landets största hamnstad. Det går färjor mellan Italien och Durrës varje dag, hela året. Många turister kommer in i landet den här vägen med egen bil.

5. Prisutvecklingen

Priserna idag på lägenheter och hus ligger på allt från 700 € per kvm till 2000 € per kvm. Allt beroende på läge och region. Priserna har utvecklats allra mest i huvudstaden Tirana, och därefter i Durrës. Dessa regioner har störst utveckling pga närheten till transporter och huvudstad. Idag finns inte möjlighet att låna pengar i Albanska banker till lägenhetsköp pga att landet inte är med i EU. Det här är förstås en parameter som kommer att öka priserna ytterligare i landet när det sker.

6. Dagens lägenhetsköpare

I Albanien bor ca 3,2 miljoner människor. Utanför Albanien finns en diaspora på över 8 miljoner människor. Många av dessa har byggt framgångsrika liv utomlands och vill köpa en lägenhet i hemlandet Albanien för att ha ett eget boende på sin semester och när man besöker släkt och vänner. Det här gör att det finns ett högt tryck på lägenheter inte minst från den här kundgruppen. Även Kosovo-Albaner i och utanför Kosovo söker sig till Albaniens solkust för att köpa en lägenhet i solen. Italien är en annan kundgrupp som ökar kraftigt. I Durrës har över 35000 Italienare flyttat in de senaste åren. Italienarna säger att Albanien är som Italien var för 30 år sedan innan den stora utvecklingen började där. Nu börjar även Skandinaver investera i landet.

Parametrar för en lyckad investering:

 

  • Vara medveten om vad man vill ha ut av sin semesterlägenhet
  • Val av region utifrån familjestorlek, intressen och livsstil
  • Besöka och bo några nätter för att känna på området och njuta av allt som finns att se och göra
  • Söka besvärsfrihet genom att använda ett företag som sköter allt när man inte är där själv
  • Uthyrning för att kapitalisera på sin investering
  • Sist men absolut inte minst njuta själv av ett gott liv i solen i Albanien

for your bespoke experience of Albania