Detta visste du inte om Albanien!

by Jan 2, 2019

100% förnyelsebar energi

100% förnyelsebar energi

Albanien är ett av få länder i världen som har 100% förnyelsebar energi. Costa Rica och Albanien leder utvecklingen när det kommer till grönt tänk. Kol slutade man elda med redan i slutet av 80-talet. Energin består mest av vattenkraft. Nu utvecklas biogasanläggningar, där den första redan är tagen i bruk. Solenergi och vindenergi finns i mindre skalor, och utvecklas nu i större projekt.

Ett ekologiskt matland

Ett ekologiskt matland

Regeringen har beslutat att under 2019 stötta 43 agroturisminitiativ i landet. Här är man stolt över det man odlar, stolt över det som växer, stolt över det vi kan skapa ur vår jord och stolt över det man kan skapa med solens råvaror. Allt är lagat med kärlek och vördnad för mat från frö till gaffel. Unga stjärnkockar vill belysa Albaniens kulinariska arv och landets rikedom i ekologisk och närodlad mat, och är i internationella blickfånget just nu. Landets jordbruk består av små gårdar och privata familjeträdgårdar. Allt är ekologiskt. Jorden är näringsrik, och 300 soldagar om året ger riklig näring åt allt som växer. Vattenrikedomen bidrar till den bördiga skörden. I landet finns nästan all flora och fauna som finns i Europa, tack vare den varierade topografin. Detta är unikt för ett så litet land.

Naturens mångfald

Naturens mångfald

Albaniens regering har även ett tydligt fokus på att utveckla landets turistnäring i riktning mot upplevelserikedommen i den majestätiska, storslagna, vackra naturen. Upplevelserna är många i en natur som på en liten yta skiftar från strandlandskap till Apler på några få timmar med bil. Upplevelseturismen är därför den som är störst i landet förutom maten. Här finns 2 hav, paradisiska stränder av alla slag, 4 stora laguner med bräckt vatten, 11 stora floder, Alper och många olika typer av bergslandskap, kullar, odlingar av all de slag och skog och mycket mycket mer.

Vatten! Vatten! Vatten!

Vatten! Vatten! Vatten!

Albanien är det mest vattenrika landet i världen efter Norge! Här finns mängder av vatten i jorden, i floder med smältvatten, i urberget ja överallt du reser kan du fylla på din vattenflaska och njuta av det mest smakrika vattnet renat av mossa, grönska, stenar och annat som gör vattenkvaliteten hög.

Religionsfrihet & Harmoni

Religions-
frihet & Harmoni

Religionsfrihet och harmoni

Albanien är konstitutionellt ett sekulärt land, med religionsfrihet och religiös harmoni. Detta är någonting som människor är mycket stolta över. När du frågar en Alban vilken religion hen tillhör får du ofta svaret: jag har min kyrka i mitt hjärta. Landet lever i harmoni: I harmoni med naturen. I harmoni med djuren. I harmoni med varandra. Alla firar allt. Alla hjärtans dag och internationella kvinnodagen röda dagar. I Albanien utövar ca 11% någon typ av religion.

Jämställdhet

Jämställdhet

Albanien ligger högt i statistiken när det gäller jämställdhet. Som i många länder som varit diktatur där alla män som kvinnor gjort samma saker ligger detta perspektiv nära till hands. Regeringen kan nu uppvisa 50% kvinnor.

for your bespoke experience of Albania